zonnepanelen

Ons huis is een duurzaam huis, zonder gas

Yep, je leest het goed. Ons huis is gasvrij en wij verwarmen met een warmtepomp die de warmte uit de grond haalt. Oftewel wij verwarmen via aardwarmte. Maar we hebben ook zonnecollectoren op ons dak liggen en onze elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen. Kortom, wij hebben een duurzaam huis.
In deze blog vertel ik meer over hoe ons huis verwarmd wordt, zo zonder gas. Want het klinkt allemaal er leuk en fancy hoor, een aardwarmtepomp, zonnecollectoren en zonnepanelen maar wat is het nou eigenlijk??

Gas versus aardwarmte

Als je op de reguliere manier je huis verwarmt en voorziet van warm water, dus met een HR ketel die gas verbruikt, dan kan je makkelijk je verwarming hoger en lager zetten. Binnen niet al te lange tijd wordt het dan warmer of koelt je radiator af.
Als je via een aardwarmtepomp verwarmt, dan heb je dat dus niet en dat is even wennen. De aanpassing van de temperatuur gaat heel geleidelijk, een radiator is niet zomaar poef warm. Daarom hebben wij ook vloerverwarming liggen omdat je dan constant een groter oppervlak gelijkmatig verwarmt. En het klinkt misschien raar, maar voor vloerverwarming hoeft je verwarmingswater minder warm te zijn.

Werking aardwarmte

het systeem van een aardwarmtepomp werkt eigenlijk vrij logisch. Hieronder staat het in 6 stappen kort uitgelegd.

  • Het systeem neemt energie op uit de aarde, aardwarmte. De boring voor de sonde is ongeveer 70 m. diep en het gaat om een gesloten systeem. De vloeistof in de sonde komt niet in contact met de grond of het grondwater.
  • De opgenomen energie wordt via de vloeistof in de gesloten sonde naar de warmtepomp geleid.
  • In de warmtepomp wordt de relatief lage temperatuur van de vloeistof ( ongeveer 10 graden) verder verhoogd naar een  temperatuur van ongeveer 45 graden.
  • Deze verwarmde vloeistof geeft zijn warmte af aan het afgifte systeem, de vloerverwarming en de radiatoren
  • Naast verwarmen van het huis zorgt de warmtepomp ook voor het warme water dat uit de kraan stroomt.
  • De vloeistof in het gesloten systeem koelt af en stroomt vervolgens opnieuw naar de aarde om nieuwe energie op te nemen. Omdat de aarde op circa 70 meter diepte een constante temperatuur heeft kan dit proces oneindig doorgaan.
duurzaam verwarmen aardwarmtepomp
Hier is goed te zien hoe het proces werkt.

In de zomer gebruik je de relatief lage temperatuur van de aarde (circa 10 graden) om het huis passief te koelen. Dit is erg fijn en als je de deuren en ramen goed dichthoudt dan scheelt het enorm. de vloer voelt altijd koel aan en deze manier van koelen kost veel minder energie dan een airconditioning. Want een duurzaam huis is fijn maar koelte in de zomer ook.

Zonnepanelen

Bij een duurzaam huis horen ook zonnepanelen en die liggen opons dak aan de zonzijde. Deze panelen wekken een groot gedeelte van de elektriciteit op die wij in ons huishouden gebruiken. Een grootverbruiker van elektriciteit bij ons is de aardwarmtepomp en de zonnepanelen voorzien de pomp op jaarbasis volledig van stroom.

Voor zonne-energie heb je maar 1 ding nodig, zonneschijn! Jammer genoeg schijnt de zon niet het hele jaar even veel. In de zomermaanden heb je een top opbrengst en in de wintermaanden heb je er dagen bij zitten dat je amper een lamp aan kan zetten van opgewekte energie. De opbrengst die we teveel opwekken in de zomer, leveren we terug aan de energiemaatschappij en hiervoor krijgen we een vergoeding. In de winter verbruiken we meer energie dan we opwekken en levert de energiemaatschappij dus weer aan ons. Op jaarbasis blijkt dat we merendeel van onze energie dus zelf opwekken en een klein gedeelte van de energiemaatschappij afnemen. De elektriciteitsrekening is dus fors lager.

Zonnecollectoren

Zonnecollectoren worden ook wel heatpipes genoemd en dit is een systeem waarmee je water verwarmt. De collectoren worden op het dak geplaatst en deze vangen zonne-energie op. De collectoren zijn aangesloten op een buizenstelsel waardoor een speciaal soort antivries vloeistof loopt. De collectoren verwarmen de vloeistof en deze kan een temperatuur tot 90 graden Celsius bereiken, zonder dat daar mechanische verwarming bij hoeft te komen. Vervolgens loopt deze verwarmde vloeistof naar een boiler met leidingwater die dankzij een warmteverspreider of warmtewisselaar wordt opgewarmd. Zodra de verwarmde vloeistof is afgekoeld gaat die weer naar de zonnecollector om opnieuw op te warmen. Het leidingwater in de boiler warmt zo op en je hebt warm water dat duurzaam verwarmd is. Warm water dat niet gelijk gebruikt wordt, slaan we op en wordt na verwarmd. 

In ons huis zorgen de zonnecollectoren, samen met de aardwarmtepomp, voor het warme water in huis. Deze combi werkt erg goed en zorgt ervoor dat wij altijd voldoende warm water hebben.

Isoleren

Mocht je je huis duurzamer willen gaan verwarmen dan is een goede isolatie heel belangrijk. Je wilt niet dat de je warmte snel weer je huis uitwaait! Is je huis niet goed geïsoleerd dan is het verstandig om dat eerste stap richting een duurzaam huis aan te pakken. De isolatie van ons huis hebben we laten onderzoeken voordat we het kochten en gelukkig voldoet ons huis aan de huidige normen.

Tot slot

Het is best een technisch verhaal geworden. Wat voor ons de grootste reden is om het gas af te sluiten, is om minder vervuilend te zijn en dus ook minder fossiele brandstoffen te gebruiken. De aardbevingen in Groningen zijn een direct gevolgd van ons aardgasverbruik en voor ons was dat wel een signaal dat we anders met de fossiele brandstofbronnen om moeten gaan. Het was ook wel erg leuk om de melding voor de gasafsluiting te maken, zoveel gebeurt dat niet bij bestaande bouw en ik heb dan ook een aantal keer moeten uitleggen dat we echt niet ons huis zouden slopen maar ‘gewoon’ geen gas meer nodig te hebben omdat we een duurzaam huis hebben. Hopelijk wordt gasvrij wonen steeds gewoner.

 

Geplaatst in Bewust en getagd met , , , , , .

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.