Wat maakt lijspoppen zo leuk om mee te spelen?

Lijspoppen zijn poppen die echt gemaakt zijn voor kinderen die actief spelen en daarom zijn ze geschikt vanaf de kleuterleeftijd. Kleuters spelen nog heel intensief en in hun spel bootsen ze vaak hun omgeving na, ze gaan vadertje en moedertje spelen en de pop is het kind; of ze spelen schooltje en de poppen zijn de leerlingen. Omdat een lijspop qua uiterlijk overeenkomsten vertoont met de kleuter zelf, sluit een lijspop heel goed aan bij hun spel.

Een vriend die tegen een stootje kan

Vaak hebben kinderen een hechte band met hun pop en is het voor het kind echt een vriend waar hij veel steun aan heeft. Veel kinderen vinden het dan ook fijn om hun pop mee te nemen als ze iets spannends gaan doen zoals logeren, 1e keer naar school, ergens op visite, op vakantie en ga zo maar door. Zo’n vriend moet natuurlijk wel tegen een stootje kunnen.
Om goed bestand te zijn tegen het ‘samenleven’ met een kind, zitten lijspoppen heel stevig in elkaar. Dit zodat er ook echt fijn mee gespeeld kan worden zonder dat er een arm of been afvalt. De armen en benen zijn strakker opgevuld met schapenwol en heel stevig aan de romp vastgenaaid. De ogen en de mond van de lijspop zijn geborduurd zodat deze niet snel vervagen. Verder is de lijspop volledig van huidkleurige tricot gemaakt en kan helemaal uitgekleed worden. In de kleuterleeftijd leren kinderen zichzelf vaak aan- en uitkleden en dit kan dus met een lijspop ook. De kleding is zo gemaakt dat de kleuter makkelijk de pop zelf kan aan- en uitkleden.

Lijspoppen hebben een gezicht met een open uitstraling. De ogen en mond zijn simpel maar duidelijk herkenbaar vormgegeven. Dit is om het kind te stimuleren om zijn fantasie te gebruiken. Ook heeft een lijspop uiterlijke kenmerken die een kind zelf ook heeft en kan benoemen. Deze kenmerken zijn simpel vormgegeven en denk hierbij aan een, duimpje, neus, navel en billen. De handen en voeten zijn ook simpel maar wel duidelijk herkenbaar vormgegeven. De haren van een lijspop kunnen in elk gewenst kapsel veranderd worden. Verder is er bij de lijspoppen onderscheid te maken in een jongen of meisje door de haardracht en de kleding aan te passen.

lijspoppen
een kleine lijs en een grote lijs

Kleine en grote lijs

Er zijn twee varianten van de lijspoppen, namelijk de kleine lijs en de grote lijs. Het grootste verschil is, zoals de namen al suggeren, de grootte van de poppen. De kleine lijs is 30 cm van kruin tot teen en de grote lijs 40 cm. De poppen zijn verder op dezelfde manier vormgegeven. Vaak zie je dat kinderen die echt graag sjouwen met een pop, voor een grote lijs gaan. Kindjes die wat fijner spelen, meer een priegelaar zijn, zich sterker aangetrokken voelen tot een kleine lijs.

De keuze van een lijspop is heel persoonlijk want geen lijs is hetzelfde. Belangrijk is dan ook dat er een lijs wordt uitgezocht die goed bij het kind past waarbij de pop gaat ‘wonen’. Dit kan een lijspop uit mijn shop zijn maar ik maak ook regelmatig lijspoppen op bestelling. Het voordeel van een maatwerk lijspop is dat deze helemaal afgestemd wordt op je persoonlijke wensen. Waarvoor je ook kiest, met een lijspop geef je je kind een hele fijne vriend die jarenlang meegaat.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: