Zonnekind, Waldorf, antroposofische welke pop is het nou?

Alle poppen in mijn webshop zijn zonnekindpoppen. Of waldorfpoppen. Of antroposofische poppen. Het zijn allemaal benamingen voor dezelfde type pop. De verschillende benamingen komen voort uit de oorsprong van de zonnekindpoppen, namelijk de antroposofie. Omdat de benamingen door elkaar gebruikt worden, en ik hier regelmatig vragen over krijg, leg ik in deze blog uit hoe het zit.

Antroposofisch speelgoed

Poppen zijn speelgoed en de poppen die je in deze shop vindt, vallen in de categorie antroposofisch speelgoed. Dit is speelgoed dat is ontwikkeld volgens de richtlijnen van de antroposofie. De grondlegger van de antroposofie, was de pedagoog Rudolf Steiner. Hij ontwikkelde een filosofie waarin je door het opdoen van ervaringen en inzichten leert hoe de wereld in elkaar zit.


Bij normaal speelgoed ligt het doel vaak al vast. Het is duidelijk wat het speelgoed is, een babypop, brandweerauto, vormenstoof. Je kind speelt bijvoorbeeld met een babypop en die pop is duidelijk een baby. In het spel van je kind krijgt de pop geen andere rol. Bij antroposofisch speelgoed ligt het doel van het speelgoed niet vast. Dit bepaalt je kind zelf tijdens het spel en daardoor kan een pop bijvoorbeeld ook verschillende rollen hebben. Het kan een baby zijn maar ook een leeftijdsgenootje, of een ouder. Er is geen goed of fout en ook geen duidelijk vooraf bepaald spel. Een antroposofische pop heeft bijvoorbeeld een vrij neutrale gezichtsuitdrukking zodat de pop in het spel boos, verdrietig of blij kan zijn.

Waldorf

In Nederland zijn de scholen waar antroposofisch onderwijs wordt gegeven de Vrije Scholen. Maar de 1e school die volgens de antroposofische principes in Duitsland werd opgericht, kreeg de naam Waldorf. En vandaag heten deze scholen in oa Duitsland en Amerika nog steeds Waldorfschule of Waldofschools, vandaar ook de naam waldorfspeelgoed en waldorfpoppen.

Zonnekindpop

De naam zonnekindpop is de naam die ik gebruik voor mijn poppen en deze naam wordt vooral in Nederland veel gebruikt. De naam zonnekindpoppen is eigenlijk per toeval ontstaan. Het verhaal gaat dat een poppenmaakster haar poppen in de stralen van de ochtendzon zag zitten en dat dat beeld de inspiratie is geweest voor de de naam zonnekindpoppen. Deze naam is door anderen overgenomen en is nu dus in Nederland de meest gebruikte naam voor de waldorf/ antroposofische pop.

Oorspronkelijk zag je vooral binnen de antroposofie en op de vrije scholen zonnekindpoppen maar inmiddels is een breder publiek geïnteresseerd in zonnekindpoppen. Steeds meer mensen volgen een duurzame levensstijl en kijken kritischer naar het productieproces en de oorsprong van materialen van speelgoed voor hun kinderen. Aangezien zonnekindpoppen van natuurlijke materialen worden gemaakt, passen ze goed in het duurzame plaatje. En daarnaast zijn ze heerlijk zacht en knuffelig! Wat ze geliefd maakt bij veel kinderen.

Geplaatst in Geen categorie, Zonnekindpoppen en getagd met , .

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.